Przerwa w pracy – dlaczego warto zapewnić pracownikom dostęp do posiłku?

Pracodawcy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom pracowników. Przerwa w pracy to istotny punkt dnia dla pracownika. Dbając o wellbeing coraz częściej oferowanym benefitem pracowniczym przez firmy jest dofinansowanie posiłków w pracy.  Rosnąca popularność zdrowego odżywiania sprawia, że coraz więcej osób przywiązuje wagę do prawidłowego bilansowania posiłków i jakości spożywanych potraw.  Zdrowy styl życia przestaje być tylko modny, staje się powszechnym standardem.

Zdrowy pracownik = zdrowa firma

  •         Korzyści dla pracodawcy:

– przerwa w pracy pozwala na zwiększenie zadowolenia i efektywności pracownika. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zapewnienie wartościowego posiłku w pracy może przyczynić się do zwiększenia wydajności pracownika o nawet 20%.  

– przywiązanie i identyfikacja pracownika z firmą, która buduje wizerunek dobrego pracodawcy

– zaplanowana przerwa w pracy pozwala na organizację pracy zespołu

– oszczędność czasu – pracownicy nie opuszczają miejsca pracy, posiłki dostarczone i spożywane na terenie firmy w trakcie przerwy na lunch

– integracja zespołu, poprawa komunikacji oraz budowanie relacji wśród współpracowników

– korzystanie z ulgi ZUS na dofinansowane posiłki

– zintegrowanie z systemem księgowym platformy pozwala na zarządzanie rozliczeniami w prosty i przejrzysty sposób

  •         Korzyści dla pracownika:

– dostęp do pełnowartościowego posiłku w trakcie pracy

– przerwa na lunch w pracy pozwala na odpoczynek i regenerację

– oszczędność czasu – brak planowania i przygotowania posiłku do pracy

– dofinansowanie posiłków stanowi dodatek do comiesięcznego wynagrodzenia – benefit pracowniczy

Z myślą o potrzebie zapewnienia stałego dostępu do zamawiania pełnowartościowych posiłków dla pracowników powstała platforma e-Lunch.  

– współpraca z lokalnymi restauracjami, których oferta dostosowana jest do potrzeb firmy

– zamawianie posiłków w prosty i szybki sposób

– możliwość korzystania z aplikacji z dowolnym miejscu i czasie, gdyż platforma dostępna jest w chmurze, dzięki czemu można korzystać z niej na dowolnym urządzeniu

Organizacja przerwy lunchowej

Podsumowując organizacja przerwy obiadowej w pracy to ważny aspekt mający bezpośredni wpływ na samopoczucie pracownika. Co więcej, zapewnienie mu dostępu do posiłku procentuje jego zwiększoną efektywnością. Wprowadzając benefit dofinansowane posiłki – zyskujemy zaufanie pracownika. Dzięki platformie do zamawiania posiłków e-Lunch proces wdrożenia jest szybki i bezpłatny. 

Jak wiadomo od już bardzo dawna w każdym zakładzie pracy istnieją pojęcia takie jak czas pracy, system zmianowy, nadgodziny, urlop oraz przerwa.Przerwa w pracy to okres czasu podczas zmiany, w którym pracownik może wziąć wolne od swoich zajęc. Jest to rodzaj przestoju w którym pracownik ma czas na odpoczynek.

             Istnieją różne rodzaje przerw, przerwy na posiłki, przerwy na kawę/herbatę lub przerwy na lunch.

             Zwykle wynoszą od dziesięciu minut do jednej godziny. Ich celem jest umożliwienie pracownikowi regularnego spożywania posiłków w ciągu dnia pracy. W przypadku typowej pracy dziennej jest to lunch, ale może się różnić w przypadku osób które pracują w systemie zmianowym. Przerwy obiadowe pozwalają na uzupełnienie energii pracownika. 

 

W ciagu dnia pracy przewidywane są przerwy ;

przerwa na śniadanie

przerwa obiadowa

Przerwa w pracy na posiłek

 

Każdy pracownik zatrudniony na umowę o pracę, który pracuje w wymiarze czasu pracy minimum 6 godzin dziennie, ma prawo do nieprzerwanej, 15-minutowej płatnej przerwy w pracy, która jest wliczana do czasu pracy.

 

Przerwa śniadaniowa

 

Tym mianem określa się najczęściej wspomnianą wyżej przerwę 15-minutową, choć w praktyce może ona być przeznaczona na spożycie dowolnego posiłku. Czas przerwy śniadaniowej może zostać przez pracodawcę wydłużony. W czasie trwania przerwy 15–minutowej, pracownik nie powinien opuszczać zakładu pracy. Przerwa śniadaniowa w pracy 8 godzin trwa również 15 minut.

 

Pracownicy pracujący w innych niż 8-godzinny systemach czasu pracy, często pytają o to, ile przysługuje przerwy na 12 godzin pracy (lub 10 godzin). Niestety, Kodeks Pracy określa jedynie minimalną ilość czasu pracy, jaka uprawnia do przerwy. Jeśli praca trwa dłużej niż standardowe, pełnoetatowe 8 godzin (np. 10 godzin, 12 godzin), dodatkowa przerwa w trakcie pracy nie przysługuje pracownikowi.

 

Przerwa na lunch a czas pracy

 

Zagraniczne korporacje wprowadziły do Polski modę na dodatkową przerwę w czasie pracy – przerwę na lunch. Jak długo może trwać taka przerwa pracownicza i jak ma się do przerwy na lunch Kodeks Pracy?

 

Według art. 141 § 1 Kodeksu Pracy pracodawca ma prawo do wprowadzenia jednej przerwy niewliczanej do czasu pracy. Kodeks Pracy czas przerwy określa na maksymalnie 60 minut, ale może ona być krótsza. Przerwa ta jest przeznaczona na spożycie posiłku bądź załatwienie spraw osobistych. Informację o przerwie zapisuje się w umowie o pracę bądź regulaminie pracy. Jest to bezpłatna przerwa w pracy.

 

Taka regulaminowa przerwa w pracy, może być łączona z przysługującą pracownikowi 15-minutową przerwą (ale nie musi). Pracodawca może również ustalić określone godziny, a których pracowników będzie obejmować taka przerwa obiadowa w pracy. Na przerwie pracownik może robić co chce, ma też prawo opuścić zakład pracy.

 

Jeśli pracownik nie chce takiej przerwy, może napisać wniosek do pracodawcy z prośbą o wyłączenie go z obowiązku posiadania dodatkowej przerwy, ale pracodawca nie musi się zgadzać.

 

Blog

Zapraszamy do czytania ciekawych artykułów

Najnowsze artykuły

Zapraszamy do lektury

Jedzenie w pracy – podstawowe zasady prawidłowego żywienia w biurze

Jedzenie w pracy – podstawowe zasady prawidłowego żywienia w biurze

Wbrew pozorom nie ma ogólnej zasady jak prawidłowo żywić się w pracy. Wszystko zależy od zawodu jaki wykonujemy oraz jego wymiaru czasowego. Inaczej powinna odżywiać się osoba, która spędza czas przy biurku pracując 8 godzin, a inaczej pielęgniarka na 24-godzinnych...

Posiłki w pracy – 5 najczęstszych błędów żywieniowych pracowników

Posiłki w pracy – 5 najczęstszych błędów żywieniowych pracowników

Aktywność zawodowa oraz związany z nią natłok pracy i obowiązków często zmusza pracowników do ograniczenia spożywania codziennych posiłków do minimum. Tymczasem prawidłowe nawyki żywieniowe, to klucz do odpowiedniej wagi, dobrego samopoczucia oraz zdrowia, a co za tym...

Najlepsze benefity pracownicze w 2021 roku

Najlepsze benefity pracownicze w 2021 roku

Pandemia koronawirusa znacząco wpłynęła na wszelkie aspekty życia – w tym na pracę i podejście do benefitów pracowniczych. Wiele z nich zniknęło z oferty pracodawców, a w ich miejsce pojawiły się zupełnie nowe propozycje. Na jakie benefity pracownicze mogą liczyć...

Jak zintegrować swój zespół?

Jak zintegrować swój zespół?

Jednym z negatywnych skutków pracy zdalnej oraz rozproszenia zespołów jest osłabienie relacji i kontaktów między współpracownikami. Praca z domu ograniczyła do minimum bezpośrednie spotkania i wymianę informacji. Teraz, gdy powoli pracownicy powracają do biur, przez...

Co najbardziej lubisz w pracy? Przerwy na lunch

Co najbardziej lubisz w pracy? Przerwy na lunch

Nie od dziś wiadomo, że Polacy cenią sobie dobrą kuchnię i czas spędzony przy biesiadnym stole. Niestety w miejscu pracy, podczas przerwy na lunch trudno o możliwość ucztowania wraz ze swoimi współpracownikami. Warto jednak zadbać o prawidłowe i regularne żywienie...

E-Lunch jako benefit pozapłacowy

E-Lunch jako benefit pozapłacowy

Istnieją zawody wiążące się z dużym wysiłkiem fizycznym każdego dnia. W takich profesjach pracodawca nie musi, a wręcz ma obowiązek zapewnić swoim pracownikom ciepły posiłek w ciągu dnia. Mowa tu o tzw. posiłkach regeneracyjnych. Niemniej jednak obiady dla pracowników...

Branża gastronomiczna czeka na 400+

Branża gastronomiczna czeka na 400+

Branża gastronomiczna to jedna z branż, w którą lockdown wywołany koronawirusem uderzył z największą siłą. Restauratorzy na wszelkie sposoby próbują ratować swoje biznesy, oferując m.in. dania na wynos czy z dostawą. Jednak tak okrojona oferta nie przynosi...

Wpływ opakowań jednorazowych na środowisko

Wpływ opakowań jednorazowych na środowisko

Większość opakowań dostępnych na rynku przeznaczona jest do użytku jednorazowego, po którym jest wyrzucana. Niestety najczęściej w sposób, który nie pozwala na recykling, czyli ponowne wykorzystanie do produkcji kolejnych opakowań. Problem z pakowaniem żywności...

Korzyści z pracy w biurze

Korzyści z pracy w biurze

Zalety i korzyści z pracy w biurze   Każdego dnia wielu freelancerów i etatowych pracowników zastanawia się, co warto zmienić swojej zawodowej rutynie. Niektórzy porzucili biuro na rzecz pracy zdalnej dla swoich klientów. Oba rozwiązania mają swoje plusy i...

Rozpoczęto szczepienia, jak przygotować się na powrót do biura?

Rozpoczęto szczepienia, jak przygotować się na powrót do biura?

Wraz z rozpoczęciem programu szczepień w Polsce możemy spodziewać się stopniowego luzowania obostrzeń i powrotów do biur. Czy żywienie pracowników może sprawić, że powrót ten będzie przyjemniejszy, a przyzwyczajeni do home office pracownicy z chęcią pojawiali się w...

Posiłki zwolnione z ZUS – benefit w czasie pandemii

Posiłki zwolnione z ZUS – benefit w czasie pandemii

Posiłki zwolnione z ZUS W dobie pandemii COVID-19 benefity oferowane pracownikom zeszły na dalszy plan, a przez okresowe zastoje gospodarcze często stają się tymczasowo bezużyteczne. Taka sytuacja ma miejsce w przypadku programów umożliwiających, na przykład...

Employer Branding czyli budowanie wizerunku Twojej firmy

Employer Branding czyli budowanie wizerunku Twojej firmy

Employer branding z E-lunch jako systemem HR który pomoże w budowaniu wizerunku Twojej firmy Employer Branding  pomaga w  budowaniu wizerunku marki pracodawcy – wszelkie działania firmy mające na celu budowanie jej wizerunku „pracodawcy z wyboru”. Miano takiego...

Aplikacja dla restauracji, które świadczą usługi cateringowe

Aplikacja dla restauracji, które świadczą usługi cateringowe

Aplikacja dla restauracji które świadczą usługi cateringowe ułatwia restauratorowi przyjmowanie zamówień. Zamawianie online stało się normą dzięki wygodzie, dokładności i możliwości integracji płatności. W skali całego świata powszechne dostarczanie gotowych obiadów i...

Platforma dla restauracji świadczącej usługi dostaw posiłków do firm

Platforma dla restauracji świadczącej usługi dostaw posiłków do firm

Po co restauracji platforma do obsługi dostaw posiłków? W ostatnich latach platformy do zamawiania posiłków  stanowią najbardziej popularne rozwiązanie. Mają one na celu organizację pracy oraz przyczyniają się zwiększenia sprzedaży. Restauratorzy korzystają z nich...

Zdrowy posiłek w pracy

Zdrowy posiłek w pracy

Używając określenia jedzenie do pracy, czy też zdrowe, gotowe posiłki, będąc restauratorem lub pracodawcą skorzystaj z naszego sprawnie i funkcjonalnie działającego rozwiązania. Wszystko na miarę XXI wieku! Po prostu ściągnij naszą aplikację e - lunch Na stronie...

Posiłek z dostawą do biura

Posiłek z dostawą do biura

Catering z dostawą do biura W każdej firmie istnieją różnorodne rozwiązania zapewnianiające pracownikom dostęp do wyżywienia w trakcie pracy.  Brak czasu na samodzielnie przygotowywanie posiłków, a także duża ilość pracy powoduje, że coraz częściej korzystamy z...

Benefity dla pracowników w e-lunch

Benefity dla pracowników w e-lunch

Benefity dla pracowników stają się coraz popularniejszym elementem wynagrodzenia. Według raportu przygotowanego w 2019r. przez Sedlak & Sedlak "Świadczenia dodatkowe w oczach pracowników" dodatkowe świadczenia oferowało aż 82 proc. pracodawców, a ich popularność...

Posiłki regeneracyjne dla pracowników

Posiłki regeneracyjne dla pracowników

Posiłek regeneracyjny to bezpłatny posiłek, który zapewniany jest pracownikowi przez pracodawcę w procesie świadczenia pracy w uciążliwych warunkach. W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. posiłek profilaktyczny i napoje znajdziemy zasady wydawania...