Benefity pracownicze

Benefity dla pracowników są coraz popularniejszym elementem wynagrodzenia. Zapewnij dodatkowe świadczenia swoim pracownikom, zwiększ atrakcyjność swojej firmy.
Wprowadzając dofinansowanie do posiłków zyskujesz zadowolenie pracowników, dbasz o ich zdrowie i bezpieczeństwo. 

 

Podniesienie efektywności pracowników

Atrakcyjność oferty

Zdrowie pracowników

Według raportu „Świadczenia dodatkowe w oczach pracowników” dodatkowe świadczenia oferowało aż 82% pracodawców, a ich popularność ciągle rośnie.

Żródło: Raport Sedlak & Sedlak

Co możemy odliczyć?

Możliwe jest zwolnienie ze składek wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków. Przedsiębiorca chcący podnieść koszty poprzez zapewnienie posiłków w pracy nie musi ujmować ich wartości w obliczeniach składek na ubezpieczenia. Pamiętaj! Pracownikowi za oferowane posiłki nie przysługuje ekwiwalent pieniężny.

limit kwotowy 450 zł

  • zwolnienie ze składek do wysokości kwoty nieprzekraczającej miesięcznie 450 zł
  • wyłączeniu składkowemu ZUS podlegają wartości kuponów, talonów i bonów żywieniowych, których zakupu dokonujesz doładowując portfel pracownika w e-Lunch
  • w zamian za posiłki nie przysługuje ekwiwalent pieniężny

bez limitu kwotowego

  • zapewnianie posiłków pracownikom wynikające z regulaminu wynagrodzeń lub innych wewnętrznych przepisów przedsiębiorstwa
  • musi być ono realizowane w formie niepieniężnej
  • być współfinansowane przez pracownika

Posiłki regeneracyjne

W rozporządzeniu Rady Ministrów znajdują się zasady wydawania posiłków profilaktycznych, ich rodzaje i wymagania, jakie powinny spełnić. Posiłek regeneracyjny należy się pracownikom, którzy wykonują pracę związane z wysiłkiem fizycznym, powinien posiadać około 1000 kalorii oraz zawierać około:

 

chart created with amCharts | amCharts

Okres zimowy obowiązywania tego nakazu trwa od 1 listopada do 31 marca. Jako podlegające mu prace rozumiemy przede wszystkim te, związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni. Powodujące wydatek energetyczny przekraczający 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet.

Okres letni

Pracownicy wykonujący prace związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni gdy wydatek energetyczny w ciągu zmiany przekracza:

  • 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn
  • 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet

Okres zimowy

Pracownicy wykonujący pracę na otwartej przestrzeni, gdy poziom efektywnego wydatku energetycznego w ciągu zmiany roboczej ustalono poniżej:

  • 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn
  • 1100 kcal (4606 kJ) u kobiet

Korzyści z wprowadzenia

platformy e-Lunch w Twojej firmie

Zobacz co możesz zyskać:

Wiele lokalizacji
Możłiwość obsługi wielu lokalizacji firmy

Elastyczne rozliczenia
Przejrzyste rozliczenia pracowników, obsługa różnych form płatności

Dofinansowanie do posiłków
Możliwość określenia poziomu dofinansowania do posiłku pracownika: limit dzienny, miesięczny, bez limitu

Zostaw nam swoje dane, a przygotujemy dla Ciebie ofertę