Tutaj opis SEO benefity pracownicze

Benefity pracownicze

Benefity dla pracowników są coraz popularniejszym elementem wynagrodzenia. Zapewnij dodatkowe świadczenia swoim pracownikom, zwiększ atrakcyjność swojej firmy.
Wprowadzając dofinansowanie do posiłków zyskujesz zadowolenie pracowników, dbasz o ich zdrowie i bezpieczeństwo. 

 

Podniesienie efektywności pracowników

Atrakcyjność oferty

Zdrowie pracowników

Według raportu „Świadczenia dodatkowe w oczach pracowników” dodatkowe świadczenia oferowało aż 82% pracodawców, a ich popularność ciągle rośnie.

Żródło: Raport Sedlak & Sedlak

Co możemy odliczyć?

Możliwe jest zwolnienie ze składek wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków. Przedsiębiorca chcący podnieść koszty poprzez zapewnienie posiłków w pracy nie musi ujmować ich wartości w obliczeniach składek na ubezpieczenia. Pamiętaj! Pracownikowi za oferowane posiłki nie przysługuje ekwiwalent pieniężny.

limit kwotowy 190 zł

  • zwolnienie ze składek do wysokości kwoty nieprzekraczającej miesięcznie 190 zł
  • wyłączeniu składkowemu ZUS podlegają wartości kuponów, talonów i bonów żywieniowych, których zakupu dokonujesz doładowując portfel pracownika w e-Lunch
  • w zamian za posiłki nie przysługuje ekwiwalent pieniężny

bez limitu kwotowego

  • zapewnianie posiłków pracownikom wynikające z regulaminu wynagrodzeń lub innych wewnętrznych przepisów przedsiębiorstwa
  • musi być ono realizowane w formie niepieniężnej
  • być współfinansowane przez pracownika

Posiłki regeneracyjne

W rozporządzeniu Rady Ministrów znajdują się zasady wydawania posiłków profilaktycznych, ich rodzaje i wymagania, jakie powinny spełnić. Posiłek regeneracyjny należy się pracownikom, którzy wykonują pracę związane z wysiłkiem fizycznym, powinien posiadać około 1000 kalorii oraz zawierać około:

 

chart created with amCharts | amCharts

Okres zimowy obowiązywania tego nakazu trwa od 1 listopada do 31 marca. Jako podlegające mu prace rozumiemy przede wszystkim te, związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni. Powodujące wydatek energetyczny przekraczający 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet.

Okres letni

Pracownicy wykonujący prace związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni gdy wydatek energetyczny w ciągu zmiany przekracza:

  • 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn
  • 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet

Okres zimowy

Pracownicy wykonujący pracę na otwartej przestrzeni, gdy poziom efektywnego wydatku energetycznego w ciągu zmiany roboczej ustalono poniżej:

  • 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn
  • 1100 kcal (4606 kJ) u kobiet

Korzyści z wprowadzenia

platformy e-Lunch w Twojej firmie

Zobacz co możesz zyskać:

Wiele lokalizacji
Możłiwość obsługi wielu lokalizacji firmy

Elastyczne rozliczenia
Przejrzyste rozliczenia pracowników, obsługa różnych form płatności

Dofinansowanie do posiłków
Możliwość określenia poziomu dofinansowania do posiłku pracownika: limit dzienny, miesięczny, bez limitu

Zostaw nam swoje dane, a przygotujemy dla Ciebie ofertę