Przerwa w pracy – dlaczego warto zapewnić pracownikom dostęp do posiłku?

Pracodawcy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom pracowników. Przerwa w pracy to istotny punkt dnia dla pracownika. Dbając o wellbeing coraz częściej oferowanym benefitem pracowniczym przez firmy jest dofinansowanie posiłków w pracy.  Rosnąca popularność zdrowego odżywiania sprawia, że coraz więcej osób przywiązuje wagę do prawidłowego bilansowania posiłków i jakości spożywanych potraw.  Zdrowy styl życia przestaje być tylko modny, staje się powszechnym standardem.

Zdrowy pracownik = zdrowa firma

  •         Korzyści dla pracodawcy:

– przerwa w pracy pozwala na zwiększenie zadowolenia i efektywności pracownika. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zapewnienie wartościowego posiłku w pracy może przyczynić się do zwiększenia wydajności pracownika o nawet 20%.  

– przywiązanie i identyfikacja pracownika z firmą, która buduje wizerunek dobrego pracodawcy

– zaplanowana przerwa w pracy pozwala na organizację pracy zespołu

– oszczędność czasu – pracownicy nie opuszczają miejsca pracy, posiłki dostarczone i spożywane na terenie firmy w trakcie przerwy na lunch

– integracja zespołu, poprawa komunikacji oraz budowanie relacji wśród współpracowników

– korzystanie z ulgi ZUS na dofinansowane posiłki

– zintegrowanie z systemem księgowym platformy pozwala na zarządzanie rozliczeniami w prosty i przejrzysty sposób

  •         Korzyści dla pracownika:

– dostęp do pełnowartościowego posiłku w trakcie pracy

– przerwa na lunch w pracy pozwala na odpoczynek i regenerację

– oszczędność czasu – brak planowania i przygotowania posiłku do pracy

– dofinansowanie posiłków stanowi dodatek do comiesięcznego wynagrodzenia – benefit pracowniczy

Z myślą o potrzebie zapewnienia stałego dostępu do zamawiania pełnowartościowych posiłków dla pracowników powstała platforma e-Lunch.  

– współpraca z lokalnymi restauracjami, których oferta dostosowana jest do potrzeb firmy

– zamawianie posiłków w prosty i szybki sposób

– możliwość korzystania z aplikacji z dowolnym miejscu i czasie, gdyż platforma dostępna jest w chmurze, dzięki czemu można korzystać z niej na dowolnym urządzeniu

Organizacja przerwy lunchowej

Podsumowując organizacja przerwy obiadowej w pracy to ważny aspekt mający bezpośredni wpływ na samopoczucie pracownika. Co więcej, zapewnienie mu dostępu do posiłku procentuje jego zwiększoną efektywnością. Wprowadzając benefit dofinansowane posiłki – zyskujemy zaufanie pracownika. Dzięki platformie do zamawiania posiłków e-Lunch proces wdrożenia jest szybki i bezpłatny. 

Jak wiadomo od już bardzo dawna w każdym zakładzie pracy istnieją pojęcia takie jak czas pracy, system zmianowy, nadgodziny, urlop oraz przerwa.Przerwa w pracy to okres czasu podczas zmiany, w którym pracownik może wziąć wolne od swoich zajęc. Jest to rodzaj przestoju w którym pracownik ma czas na odpoczynek.

Istnieją różne rodzaje przerw, przerwy na posiłki, przerwy na kawę/herbatę lub przerwy na lunch.

Zwykle wynoszą od dziesięciu minut do jednej godziny. Ich celem jest umożliwienie pracownikowi regularnego spożywania posiłków w ciągu dnia pracy. W przypadku typowej pracy dziennej jest to lunch, ale może się różnić w przypadku osób które pracują w systemie zmianowym. Przerwy obiadowe pozwalają na uzupełnienie energii pracownika. 

W ciagu dnia pracy przewidywane są przerwy ;

przerwa na śniadanie

przerwa obiadowa

Przerwa w pracy na posiłek

Każdy pracownik zatrudniony na umowę o pracę, który pracuje w wymiarze czasu pracy minimum 6 godzin dziennie, ma prawo do nieprzerwanej, 15-minutowej płatnej przerwy w pracy, która jest wliczana do czasu pracy.

Przerwa śniadaniowa

Tym mianem określa się najczęściej wspomnianą wyżej przerwę 15-minutową, choć w praktyce może ona być przeznaczona na spożycie dowolnego posiłku. Czas przerwy śniadaniowej może zostać przez pracodawcę wydłużony. W czasie trwania przerwy 15–minutowej, pracownik nie powinien opuszczać zakładu pracy. Przerwa śniadaniowa w pracy 8 godzin trwa również 15 minut.

Pracownicy pracujący w innych niż 8-godzinny systemach czasu pracy, często pytają o to, ile przysługuje przerwy na 12 godzin pracy (lub 10 godzin). Niestety, Kodeks Pracy określa jedynie minimalną ilość czasu pracy, jaka uprawnia do przerwy. Jeśli praca trwa dłużej niż standardowe, pełnoetatowe 8 godzin (np. 10 godzin, 12 godzin), dodatkowa przerwa w trakcie pracy nie przysługuje pracownikowi.

Przerwa na lunch a czas pracy

Zagraniczne korporacje wprowadziły do Polski modę na dodatkową przerwę w czasie pracy – przerwę na lunch. Jak długo może trwać taka przerwa pracownicza i jak ma się do przerwy na lunch Kodeks Pracy?

Według art. 141 § 1 Kodeksu Pracy pracodawca ma prawo do wprowadzenia jednej przerwy niewliczanej do czasu pracy. Kodeks Pracy czas przerwy określa na maksymalnie 60 minut, ale może ona być krótsza. Przerwa ta jest przeznaczona na spożycie posiłku bądź załatwienie spraw osobistych. Informację o przerwie zapisuje się w umowie o pracę bądź regulaminie pracy. Jest to bezpłatna przerwa w pracy.

Taka regulaminowa przerwa w pracy, może być łączona z przysługującą pracownikowi 15-minutową przerwą (ale nie musi). Pracodawca może również ustalić określone godziny, a których pracowników będzie obejmować taka przerwa obiadowa w pracy. Na przerwie pracownik może robić co chce, ma też prawo opuścić zakład pracy.

Jeśli pracownik nie chce takiej przerwy, może napisać wniosek do pracodawcy z prośbą o wyłączenie go z obowiązku posiadania dodatkowej przerwy, ale pracodawca nie musi się zgadzać.

 

Przerwy w pracy wyjdą z korzyścią dla pracownika, ale także dla firmy! Sprawdź!

Jak to działa?

Pracownicy firm dzięki platformie zamawiają posiłki w prosty i szybki sposób.

Multidostępność aplikacji umożliwia dostęp do platformy w dowolnym miejscu i czasie.

 

Stona WWW

Aplikacja mobilna

Kiosk z panelem dotykowym

Restaurator umieszcza swoje menu w systemie

Z

Prosta, intuicyjna aplikacja dostępna na każdym urządzeniu

Z

Wprowadzenie menu w interaktywnym kalendarzu

Z

Dostosowanie oferty menu do potrzeb klienta – rodzaju oraz cen posiłków

Z

Ustalenie indywidualnych warunków handlowych dla każdej z firm

Pracownicy zamawiają posiłki z oferty restauracji w prostych 4 krokach

Logowanie pracownika

Pracownicy składają zamówienia na posiłki poprzez indywidualny login i hasło

Wybór daty zamowienia

Pracownik wybiera dzień na który chce złożyć zamówienie, ma dostęp do historii zamówień 

Wybór menu

Pracownicy wybiera posiłki z menu restauracji ma możliwość oceniania potraw

Rozliczenie

Przejrzysta forma rozliczeń dla firmy i restauracji

Restaurator realizuje zamówienia i dostarcza posiłki w przerwach lunchowych firmy

Posiłki dostarczane są w dniu dostawy

Są świeże, ciepłe i smaczne – lokalni restauratorzy dbają o ich jakość i zapewniają dostęp do szerokiej oferty menu

Punktualne dostawy we wskazanych godzinach

Możłiwość wyboru kilku godzin dostawy determinowanych przerwą lunchową pracowników – np 1wsza zmiana dostawa na 12:00, 2ga zmiana dostawa na 14:00

Dostarczenie posiłków w określone miejsca w firmie

Możłiwość wskazania różnych miejsc dostawy np dostawa do biura, magazynu, na produkcję

Posiłki przewożone w thermoboxach

Dzięki czemu spełniających kryteria długotrwałego zachowania ciepła potraw

Potrawy opisane etykietą

Na których widnieje imię, nazwisko oraz nazwa posiłku – raporty pozwalają na szybką weryfikację zamówień oraz zapobiega pomyłkom

Wydawanie posiłków w przerwach lunchowych

Posiłki wydawane są podczas zorganizowanych przerw w pracy

Przejrzysta forma rozliczeń dla firmy i restauracji

Zarządzanie rozliczeniami za zamówienia na określonych warunkach handlowych

Czas rozliczenia płatności za zamówienie

– Przed dostawą
– Po dostawie

Możliwość dofinansowania

– dofinansowanie 100%
– dofinansowanie  częściowe
– bez dofinansowania

Metody płatności

– gotówka
– karta
– przelew
– szybka płatność online (Tpay)

Zainteresowała Cię nasza oferta?

Zapraszamy do kontaktu!

Zadzwoń: +48 502 354 087