Wpływ opakowań jednorazowych na środowisko

mar 24, 2021 | Bez kategorii

Większość opakowań dostępnych na rynku przeznaczona jest do użytku jednorazowego, po którym jest wyrzucana. Niestety najczęściej w sposób, który nie pozwala na recykling, czyli ponowne wykorzystanie do produkcji kolejnych opakowań. Problem z pakowaniem żywności zaczyna się już w momencie jego powstania. Każda forma opakowania wymaga do produkcji wielu zasobów, takich jak: energia, woda, ropa naftowa, minerały, drewno i włókna. Jego produkcja często powoduje emisję dużej ilości szkodliwych substancji do atmosfery.

Dyrektywa plastikowa

W związku ze zmianą przepisów oraz rosnącą świadomością społeczeństwa, firmy co raz częściej stawiają na posiłki w opakowaniach ekologicznych. W tym dążeniu wspiera je unijna „dyrektywa plastikowa”, która weszła w życie z początkiem 2021 roku. Zakazuje ona obrotu jednorazowymi produktami plastikowymi, posiadającymi swoje mniej szkodliwe dla środowiska zamienniki.

Już w 2019 roku minister ds. klimatu w rozmowie z radiem RMF zapewniał, że „wyjdzie z inicjatywą do środowisk producenckich i stowarzyszeń. Ograniczając u źródła produkcję odpadu czy opakowania”. Dodatkowo Michał Kurtyka deklarował wprowadzanie przez rząd unijnej dyrektywy dotyczącej jednorazowych opakowań plastikowych. Dzięki czemu w perspektywie 2021 roku powinny one zniknąć z rynku.

Niestety Marek Jaszczak ze Stella Pack sygnalizuje w rozmowie ze stowarzyszeniem „Polski Recykling”, że większość opakowań nadal produkuje się „z tworzywa pierwotnego. Co więcej, często importujemy je z całego świata, podczas gdy lokalnie produkujemy je z recyklatów, które powstają z polskich odpadów”. W związku z tym poprawa sytuacji nie leży jedynie w gestii restauratorów, ale również odgórnie sterowanej zmiany rynku produkcyjnego.

W świecie, w którym trwa pogoń za wchodzącą w życie dyrektywą unijną, restauratorzy oraz firmy cateringowe aktywnie szukają nowych rozwiązań. Ich celem jest zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko, bez obniżania jakości serwowanych potraw.

Liczy się segregacja odpadów

Jako e-Lunch wspieramy restauratorów, którzy realizując zamówienia wykazują się wysoką świadomością ekologiczną. Pamiętajmy, że to dopiero prawidłowa segregacja śmieci przez klientów skutkuje poddaniu dostarczonych opakowań recyklingowi. Jeśli zmienimy nasze przyzwyczajenia mamy szansę nie tylko uratować cierpiącą przez mikroplastik faunę, ale również wpłyniemy na ponowne wykorzystanie opakowań i zredukujemy potrzebę ich produkcji.