Organizacja jedzenia w firmie – kantyny, stołówki, automaty, catering, platforma do zamawiania posiłków

kw. 23, 2020 | Bez kategorii

Organizacja jedzenia w firmie – kantyny pracownicze, stołówki, automaty vendingowe, catering, a może platforma do zamawiania posiłków?

Firmy zapewniają pracownikom wiele form dostępu do posiłkówNa terenie niektórych znajdują się kantyny pracownicze, stołówki czy też automaty vendingowe. Część z firm oferuje pracownikom karty lunchowe, bony na posiłki, catering dla firm lub platformy żywieniowe. Szeroki wybór pozwala firmie na wybór i korzystanie z różnych usług cateringowych.

Które rozwiązanie jest najlepsze z punktu widzenia zarówno firmy jak i pracownika?

Poniżej znajdują się opisy dostępnych możliwości

1. Kantyny pracownicze

kantyny pracownicze

Miejsce, gdzie pracownicy mogą zjeść lunch w pracy. Dostęp do kantyny pozwala spożyć ciepły posiłek na terenie firmy w określonym przedziale czasowym.

PLUSY:

– pracownik nie musi opuszczać miejsca pracy,

– dostęp do różnorodnych dań

MINUSY:

wysokie koszty wdrożenia i utrzymania

– wymagające infrastruktury

– do obsługi wymagany personel

określone godziny działania

2. Automaty vendingowe

Maszyny zaopatrzone głównie z drobne artykuły spożywcze na przykład: słone przekąski, słodycze, czy napoje. Automaty vendingowe są bezobsługowe, ponadto zapewniane są przez zewnętrznego dostawcę wraz z asortymentem.

PLUSY:

– niskie koszty wprowadzenia

– nie wymagają zatrudniania personelu

– możliwość korzystania w dowolnym czasie

MINUSY:

– niewielki wybór produktów żywnościowych

brak posiłków do spożycia na ciepło

– wymagające płatności za każdym razem użytkowania (gotówka lub karta)

– w przypadku wyznaczonych przerw – dłuższy czas oczekiwania na skorzystanie przez pracowników

3. Karty lunchowe / Bony żywieniowe

Wykorzystywane w określonych restauracjach i lokalach gastronomicznych jako forma płatności za zamówione posiłki. Przede wszystkim dzięki nim pracodawca dofinansowuje posiłki pracownikowi. Jednak ich wykorzystanie i wdrożenie stanowi dodatkowe utrudnienie dla firmy.

PLUSY:

firma doładowuje karty lunchowe kwotą, którą chce przeznaczyć na dofinansowane posiłki

– pracownicy mogą wykorzystać bony żywieniowe w dowolnym momencie w różnych restauracjach na terenie całej POLSKI

– środki na karcie lunchowej kumulują się i nie przepadają pracownikowi

– pracownik sam decyduje gdzie wykorzysta dofinansowanie, firma nie angażuje się w proces zamawiania posiłków

MINUSY:

– karty lunchowe wymagają opuszczenia miejsca pracy

– wykorzystanie bonów żywieniowych wiążą się z korzystania z pełnej oferty restauracji, która ma regularne ceny, więc cena posiłku nie jest konkurencyjna

dodatkowe koszty związane z wydaniem karty 6zł/sztuka oraz dostawa kart –  35zł

– konieczność doładowywania kart raz w miesiącu na przyznaną kwotę dofinansowania – ponadto każde doładowanie wiąże się z prowizją na poziomie około  4%

4. Catering

Catering dla firm, to rozwiązanie dla firm które poszukują rozwiązań zapewniających ciepłe posiłki. Dlatego firmy, które nie mają na swoim terenie kantyny dla pracowników, a jedzenie w restauracji wiąże się z wyjściem z miejsca pracy decydują się na korzystanie z cateringu dla pracowników.  Zamawiany jest lunch z dostawą, dania z karty lub catering biznesowy – za pomocą znanych portali z jedzeniem oferujących dania na dowóz. Ponieważ pracownicy nie mają jednego systemu, proces zamawiania związany jest z większymi utrudnieniami. 

PLUSY:

– pracownicy mogą wybierać posiłki z dostawą z dowolnej restauracji

– brak konieczności organizacji miejsca do przygotowywania posiłków – jak w przypadku kantyny w firmie

– stała współpraca w ramach usług cateringowych zapewnia konkurencyjne ceny posiłków

catering dla firm świadczony przez restaurację pozwala na zapewnienie pracownikom dostępu do ciepłego posiłku w pracy, pełnowartościowe posiłki dostosowane do potrzeb firmy

– różnorodne formy płatności

MINUSY:

brak  zorganizowanego mechanizmu określającego ujednolicony sposób zamawiania

– w przypadku zamawiania posiłków z wielu restauracji wyższe koszty posiłków i dostawy

– ponadto cateringi dostarczane o różnych porach powodują różne godziny przerw pracowników

różnorodne godziny dostawy posiłków, często godzina dostawy jest orientacyjna, ulega zmianie

– trudności we wprowadzeniu benefitu dofinansowania do posiłków – benefit żywieniowy dla pracowników i ich rozliczania, gdyż zamówienia składane są i opłacane w niezorganizowany sposób

5. Platforma do zamawiania posiłków e-Lunch

Przede wszystkim w związku z rosnącą potrzebą dostępu do pełnowartościowego jedzenia w trakcie pracy oraz trudnościami związanymi z organizacją żywienia zbiorowego stworzona została platforma e-Lunch. Pracownicy dzięki dostępowi do aplikacji mobilnej mają możliwość zamawiania posiłków na określonych warunkach handlowych ustalonych z RESTAURACJĄ.

Aplikacja e-Lunch to dedykowane rozwiązanie dla Twojej firmy, które:

– usprawni proces zamawiania posiłków

– zapewni różnorodną ofertę menu dostosowaną do potrzeb Twoich pracowników

– umożliwi dostęp do posiłków w konkurencyjnych cenach

– pozwoli na organizację przerw na lunch w pracy dzięki określeniu godzin dostawy

– zapewnia pełne raporty umożliwiające obsługę procesu zamawiania posiłków

usprawni rozliczanie dofinansowanych posiłków, jeżeli decydujesz się na taki benefit pracowniczy

– umożliwia różne metody płatności: gotówka/ karta / przelew, dzięki czemu jest dowolność rozliczeń za zamówione posiłki

– JEST BEZPŁATNE DLA TWOJEJ FIRMY, wdrożenie jest proste i szybkie

Podsumowanie

Spośród wszystkich wymienionych rozwiązań pozwalających na zapewnienie dostępu do jedzenia w pracy zdecydowanie najlepiej sprawdza się platforma e-Lunch.

Aplikacja umożliwia zamawianie jedzenia  z różnorodnej oferty restauratora, pracownicy mają dostęp do atrakcyjnych cen posiłków. Dostawy realizowane są w określonych godzinach, pozwalając na spożywanie ciepłych dań podczas przerwy pracowników.

Korzystanie z  platformy JEST BEZPŁATNE  – firma nie ponosi żadnych kosztów.

Proces wdrożenia jest szybki i prosty, dzięki czemu pracownicy korzystają z niej chętnie bez zbędnych ograniczeń.

Skontaktuj się z nami i wprowadź platformę e-Lunch w swojej firmie!!! 

TESTUJ ZA DARMO!!!

https://e-lunch.pl/kontakt/