Posiłki regeneracyjne dla pracowników

utworzone przez | Sty 18, 2020 | Bez kategorii | 0 komentarzy

Posiłek regeneracyjny to bezpłatny posiłek, który zapewniany jest pracownikowi przez pracodawcę w procesie świadczenia pracy w uciążliwych warunkach. 

W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów znajdują się zasady wydawania posiłków ich rodzaje i wymagania, jakie powinny spełnić.

Posiłek regeneracyjny należy się pracownikom, którzy wykonują pracę związane z wysiłkiem fizycznym:

– powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet, 

– powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub w których wskaźnik obciążenia termicznego służący do oceny średniego wpływu oddziaływania ciepła na człowieka w okresie reprezentatywnym dla jego pracy (WBGT) wynosi powyżej 25°C, 

– powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,

– przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych,

– pod ziemią.

Posiłek regeneracyjny ma formę jednego dania gorącego, powinien posiadać 1000 kalorii oraz zawierać:

– około 50-55% węglowodanów,

– 30-35% tłuszczów,

– 15% białek.

Przykładowe posiłki regeneracyjne dla Twoich pracowników:

Dobrze odżywiony pracownik to efektywny i wydajny pracownik. 

Wydatek energetyczny podczas pracy na wybranych stanowiskach przedstawia się następująco:

Magazynier – 1280 kcal , Elektromonter – 1340 kcal,  Mechanik – 1080 kcal,

W dobie rosnących pensji i niskiego bezrobocia pieniądze nie są już ostatecznym czynnikiem utrzymującym fachowców w firmie, istotne z punktu widzenia pracownika stają się dodatkowe świadczenia, które oferuje pracodawca.

Zapewniając pracownikowi dostęp do smacznych, zdrowych i prawidłowo zbilansowanych posiłków podczas pracy wpłyniesz na jego efektywność i wydajność.

ZAMAWIANIE POSIŁKÓW REGENERACYJNYCH DLA FIRM – e-Lunch

Platforma e-Lunch łączy firmę z restauratorem w ramach codziennych usług cateringowych. Przeniesienie procesu zamawiania posiłków na do systemu pozwali na zapewnienie pracownikom dostępu do ciepłego posiłku w trakcie pracy.

Aplikacja umożliwia FIRMIE dostęp do oferty restauracji:


menu dostosowanego do potrzeb pracowników – firma może określić jakie są jej oczekiwania dotyczące oferty restauratora

zróżnicowane menu – wybór potraw z oferty restauracji według preferencji pracownika

konkurencyjne ceny posiłków – zamawianie dużej ilości posiłków oraz stała współpraca z restauratorem umożliwia dostęp do korzystniejszych cen posiłków dla pracownika

system oceny posiłków – pozwalający na zapewnienie jakości potraw przygotowywanych przez restauratora

zarządzanie zamówieniami – podgląd historii zamówień w interaktywny kalendarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *