Posiłek regeneracyjny to bezpłatny posiłek, który zapewniany jest pracownikowi przez pracodawcę w procesie świadczenia pracy w uciążliwych warunkach.
W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. posiłek profilaktyczny i napoje znajdziemy zasady wydawania posiłków ich rodzaje i wymagania, jakie powinny spełnić.
Posiłek regeneracyjny należy się pracownikom, którzy wykonują pracę związane z wysiłkiem fizycznym:
– powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet,
– powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet. Wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub w których wskaźnik obciążenia termicznego służący do oceny średniego wpływu oddziaływania ciepła na człowieka w okresie reprezentatywnym dla jego pracy (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
– powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
– przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych,
– pod ziemią.
Przede wszystkim posiłek regeneracyjny ma formę jednego dania gorącego, powinien posiadać 1000 kalorii oraz zawierać:
– około 50-55% węglowodanów,
– 30-35% tłuszczów,
– 15% białek.
Dodatkowo poniżej znajdziesz przykładowe posiłki regeneracyjne dla Twoich pracowników:
Dobrze odżywiony pracownik to efektywny i wydajny pracownik.
Wydatek energetyczny podczas pracy na wybranych stanowiskach przedstawia się następująco:
Magazynier – 1280 kcal,
Elektromonter – 1340 kcal,
Mechanik – 1080 kcal,
Dlatego w dobie rosnących pensji i niskiego bezrobocia pieniądze nie są już ostatecznym czynnikiem utrzymującym fachowców w firmie, istotne z punktu widzenia pracownika stają się dodatkowe świadczenia, które oferuje pracodawca.
Przede wszystkim zapewniając pracownikowi dostęp do smacznych, zdrowych i prawidłowo zbilansowanych posiłków podczas pracy. Dzięki zapewnieniu posiłku w pracy wpłyniesz na jego efektywność i wydajność.
ZAMAWIANIE – POSIŁKI REGENERACYJNE
Platforma e-Lunch łączy firmę z restauratorem w ramach codziennych usług cateringowych. Przeniesienie procesu zamawiania posiłków na do systemu pozwali na zapewnienie pracownikom dostępu do ciepłego posiłku w trakcie pracy.
Aplikacja umożliwia FIRMIE dostęp do oferty restauracji:
– menu dostosowanego do potrzeb pracowników
– firma może określić jakie są jej oczekiwania dotyczące oferty restauratora
– zróżnicowane menu
– wybór potraw z oferty restauracji według preferencji pracownika
– konkurencyjne ceny posiłków
– zamawianie dużej ilości posiłków oraz stała współpraca z restauratorem umożliwia dostęp do korzystniejszych cen posiłków dla pracownika
– system oceny posiłków pozwalający na zapewnienie jakości potraw przygotowywanych przez restauratora
– zarządzanie zamówieniami, podgląd historii zamówień w interaktywny kalendarz
Podsumowując, aplikacja e-Lunch to doskonałe rozwiązanie dla Twojej FIRMY!