Benefity pracownicze
Benefity dla pracowników są coraz popularniejszym elementem wynagrodzenia. Zapewnij dodatkowe świadczenia swoim pracownikom, zwiększ atrakcyjność swojej firmy.
Wprowadzając dofinansowanie do posiłków zyskujesz zadowolenie pracowników, dbasz o ich zdrowie i bezpieczeństwo.
Podniesienie efektywności pracowników
Atrakcyjność oferty
Zdrowie pracowników
Według raportu „Świadczenia dodatkowe w oczach pracowników” dodatkowe świadczenia oferowało aż 82% pracodawców, a ich popularność ciągle rośnie.
Żródło: Raport Sedlak & Sedlak
Co możemy odliczyć?
Możliwe jest zwolnienie ze składek wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków. Przedsiębiorca chcący podnieść koszty poprzez zapewnienie posiłków w pracy nie musi ujmować ich wartości w obliczeniach składek na ubezpieczenia. Pamiętaj! Pracownikowi za oferowane posiłki nie przysługuje ekwiwalent pieniężny.
limit kwotowy 450 zł
- zwolnienie ze składek do wysokości kwoty nieprzekraczającej miesięcznie 450 zł
- wyłączeniu składkowemu ZUS podlegają wartości kuponów, talonów i bonów żywieniowych, których zakupu dokonujesz doładowując portfel pracownika w e-Lunch
- w zamian za posiłki nie przysługuje ekwiwalent pieniężny
bez limitu kwotowego
- zapewnianie posiłków pracownikom wynikające z regulaminu wynagrodzeń lub innych wewnętrznych przepisów przedsiębiorstwa
- musi być ono realizowane w formie niepieniężnej
- być współfinansowane przez pracownika
Posiłki regeneracyjne
W rozporządzeniu Rady Ministrów znajdują się zasady wydawania posiłków profilaktycznych, ich rodzaje i wymagania, jakie powinny spełnić. Posiłek regeneracyjny należy się pracownikom, którzy wykonują pracę związane z wysiłkiem fizycznym, powinien posiadać około 1000 kalorii oraz zawierać około:
Okres zimowy obowiązywania tego nakazu trwa od 1 listopada do 31 marca. Jako podlegające mu prace rozumiemy przede wszystkim te, związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni. Powodujące wydatek energetyczny przekraczający 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet.
Okres letni
Pracownicy wykonujący prace związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni gdy wydatek energetyczny w ciągu zmiany przekracza:
- 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn
- 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet
Okres zimowy
Pracownicy wykonujący pracę na otwartej przestrzeni, gdy poziom efektywnego wydatku energetycznego w ciągu zmiany roboczej ustalono poniżej:
- 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn
- 1100 kcal (4606 kJ) u kobiet
Korzyści z wprowadzenia
platformy e-Lunch w Twojej firmie
Zobacz co możesz zyskać:
Wiele lokalizacji
Możłiwość obsługi wielu lokalizacji firmy
Elastyczne rozliczenia
Przejrzyste rozliczenia pracowników, obsługa różnych form płatności
Dofinansowanie do posiłków
Możliwość określenia poziomu dofinansowania do posiłku pracownika: limit dzienny, miesięczny, bez limitu