Posiłki zwolnione z ZUS
W dobie pandemii COVID-19 benefity oferowane pracownikom zeszły na dalszy plan, a przez okresowe zastoje gospodarcze często stają się tymczasowo bezużyteczne. Taka sytuacja ma miejsce w przypadku programów umożliwiających, na przykład korzystanie z obiektów sportowych. Dlatego pracodawcy rozszerzają swoją ofertę dla pracowników o dofinansowanie posiłków, które są zwolnione z ZUS. Jak to działa?
Stan prawny
Ustawodawca w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnosiia 18.12.1998 r. wprowadził zwolnienie ze składek wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków. Zatem przedsiębiorca chcący podnieść koszty poprzez zapewnienie posiłków w pracy nie musi ujmować ich wartości w obliczeniach składek na ubezpieczenia. Ważne jest jednak by pamiętać o tym, że pracownikowi za oferowane posiłki nie przysługuje ekwiwalent pieniężny.
Co możemy odliczyć?
Wyłączeniu składkowemu ZUS podlegają wartości:
– kuponów
– talonów
– bonów żywieniowych
Mogą one jednak uprawniać one pracownika wyłącznie do zakupu posiłku w lokalu gastronomicznym do kwoty 190 zł miesięcznie.
Współfinansowanie posiłków przez pracodawcę, zwolnienie ze składek ZUS
Godna uwagi pracodawcy jest jeszcze jedną możliwość. Współfinansowanie oferowanych posiłków z pracownikami. W rezultacie część kosztu posiłku finansuje pracodawca, a część pracownik. Taki sposób finansowania posiłków zwolniony jest ze składek ZUS bez limitu kwotowego, gdy firma, która korzysta z tej ulgi spełnia trzy warunki:
– zapewnianie posiłków pracownikom wynikające z regulaminu wynagrodzeń lub innych wewnętrznych przepisów przedsiębiorstwa,
– musi być ono realizowane w formie niepieniężnej,
– być współfinansowane przez pracownika.
Pracodawca może korzystać z pomocy
Przedsiębiorcy nie muszą mierzyć się z organizacją posiłków dla pracowników samotnie. Ustawodawca w związku z realizacją benefitu dopuszcza skorzystanie z usług zewnętrznych firm takich jak e-Lunch. Które dostarczają przede wszystkim wygodny panel, aplikację mobilną lub infokiosk, które umożliwiają pracownikom zamawianie posiłku w wybranych lokalach gastronomicznych. System automatycznie dzieli ich koszt pomiędzy pracodawcę i pracownika.