Organizacja jedzenia w firmie – kantyny pracownicze, stołówki, automaty vendingowe, catering, a może platforma do zamawiania posiłków?
Firmy zapewniają pracownikom wiele form dostępu do posiłków. Na terenie niektórych znajdują się kantyny pracownicze, stołówki czy też automaty vendingowe. Część z firm oferuje pracownikom karty lunchowe, bony na posiłki, catering dla firm lub platformy żywieniowe. Szeroki wybór pozwala firmie na wybór i korzystanie z różnych usług cateringowych.
Które rozwiązanie jest najlepsze z punktu widzenia zarówno firmy jak i pracownika?
Poniżej znajdują się opisy dostępnych możliwości
1. Kantyny pracownicze
Miejsce, gdzie pracownicy mogą zjeść lunch w pracy. Dostęp do kantyny pozwala spożyć ciepły posiłek na terenie firmy w określonym przedziale czasowym.
PLUSY:
– pracownik nie musi opuszczać miejsca pracy,
– dostęp do różnorodnych dań
MINUSY:
– wysokie koszty wdrożenia i utrzymania
– wymagające infrastruktury
– do obsługi wymagany personel
– określone godziny działania
2. Automaty vendingowe
Maszyny zaopatrzone głównie z drobne artykuły spożywcze na przykład: słone przekąski, słodycze, czy napoje. Automaty vendingowe są bezobsługowe, ponadto zapewniane są przez zewnętrznego dostawcę wraz z asortymentem.
PLUSY:
– niskie koszty wprowadzenia
– nie wymagają zatrudniania personelu
– możliwość korzystania w dowolnym czasie
MINUSY:
– niewielki wybór produktów żywnościowych
– brak posiłków do spożycia na ciepło
– wymagające płatności za każdym razem użytkowania (gotówka lub karta)
– w przypadku wyznaczonych przerw – dłuższy czas oczekiwania na skorzystanie przez pracowników
3. Karty lunchowe / Bony żywieniowe
Wykorzystywane w określonych restauracjach i lokalach gastronomicznych jako forma płatności za zamówione posiłki. Przede wszystkim dzięki nim pracodawca dofinansowuje posiłki pracownikowi. Jednak ich wykorzystanie i wdrożenie stanowi dodatkowe utrudnienie dla firmy.
PLUSY:
– firma doładowuje karty lunchowe kwotą, którą chce przeznaczyć na dofinansowane posiłki
– pracownicy mogą wykorzystać bony żywieniowe w dowolnym momencie w różnych restauracjach na terenie całej POLSKI
– środki na karcie lunchowej kumulują się i nie przepadają pracownikowi
– pracownik sam decyduje gdzie wykorzysta dofinansowanie, firma nie angażuje się w proces zamawiania posiłków
MINUSY:
– karty lunchowe wymagają opuszczenia miejsca pracy
– wykorzystanie bonów żywieniowych wiążą się z korzystania z pełnej oferty restauracji, która ma regularne ceny, więc cena posiłku nie jest konkurencyjna
– dodatkowe koszty związane z wydaniem karty 6zł/sztuka oraz dostawa kart – 35zł
– konieczność doładowywania kart raz w miesiącu na przyznaną kwotę dofinansowania – ponadto każde doładowanie wiąże się z prowizją na poziomie około 4%
4. Catering
Catering dla firm, to rozwiązanie dla firm które poszukują rozwiązań zapewniających ciepłe posiłki. Dlatego firmy, które nie mają na swoim terenie kantyny dla pracowników, a jedzenie w restauracji wiąże się z wyjściem z miejsca pracy decydują się na korzystanie z cateringu dla pracowników. Zamawiany jest lunch z dostawą, dania z karty lub catering biznesowy – za pomocą znanych portali z jedzeniem oferujących dania na dowóz. Ponieważ pracownicy nie mają jednego systemu, proces zamawiania związany jest z większymi utrudnieniami.
PLUSY:
– pracownicy mogą wybierać posiłki z dostawą z dowolnej restauracji
– brak konieczności organizacji miejsca do przygotowywania posiłków – jak w przypadku kantyny w firmie
– stała współpraca w ramach usług cateringowych zapewnia konkurencyjne ceny posiłków
– catering dla firm świadczony przez restaurację pozwala na zapewnienie pracownikom dostępu do ciepłego posiłku w pracy, pełnowartościowe posiłki dostosowane do potrzeb firmy
– różnorodne formy płatności
MINUSY:
– brak zorganizowanego mechanizmu określającego ujednolicony sposób zamawiania
– w przypadku zamawiania posiłków z wielu restauracji wyższe koszty posiłków i dostawy
– ponadto cateringi dostarczane o różnych porach powodują różne godziny przerw pracowników
– różnorodne godziny dostawy posiłków, często godzina dostawy jest orientacyjna, ulega zmianie
– trudności we wprowadzeniu benefitu dofinansowania do posiłków – benefit żywieniowy dla pracowników i ich rozliczania, gdyż zamówienia składane są i opłacane w niezorganizowany sposób
5. Platforma do zamawiania posiłków e-Lunch
Przede wszystkim w związku z rosnącą potrzebą dostępu do pełnowartościowego jedzenia w trakcie pracy oraz trudnościami związanymi z organizacją żywienia zbiorowego stworzona została platforma e-Lunch. Pracownicy dzięki dostępowi do aplikacji mobilnej mają możliwość zamawiania posiłków na określonych warunkach handlowych ustalonych z RESTAURACJĄ.
Aplikacja e-Lunch to dedykowane rozwiązanie dla Twojej firmy, które:
– usprawni proces zamawiania posiłków
– zapewni różnorodną ofertę menu dostosowaną do potrzeb Twoich pracowników
– umożliwi dostęp do posiłków w konkurencyjnych cenach
– pozwoli na organizację przerw na lunch w pracy dzięki określeniu godzin dostawy
– zapewnia pełne raporty umożliwiające obsługę procesu zamawiania posiłków
– usprawni rozliczanie dofinansowanych posiłków, jeżeli decydujesz się na taki benefit pracowniczy
– umożliwia różne metody płatności: gotówka/ karta / przelew, dzięki czemu jest dowolność rozliczeń za zamówione posiłki
– JEST BEZPŁATNE DLA TWOJEJ FIRMY, wdrożenie jest proste i szybkie
Podsumowanie
Spośród wszystkich wymienionych rozwiązań pozwalających na zapewnienie dostępu do jedzenia w pracy zdecydowanie najlepiej sprawdza się platforma e-Lunch.
Aplikacja umożliwia zamawianie jedzenia z różnorodnej oferty restauratora, pracownicy mają dostęp do atrakcyjnych cen posiłków. Dostawy realizowane są w określonych godzinach, pozwalając na spożywanie ciepłych dań podczas przerwy pracowników.
Korzystanie z platformy JEST BEZPŁATNE – firma nie ponosi żadnych kosztów.
Proces wdrożenia jest szybki i prosty, dzięki czemu pracownicy korzystają z niej chętnie bez zbędnych ograniczeń.
Skontaktuj się z nami i wprowadź platformę e-Lunch w swojej firmie!!!
TESTUJ ZA DARMO!!!