Przerwa w pracy – dlaczego warto zapewnić pracownikom dostęp do posiłku?
Pracodawcy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom pracowników. Przerwa w pracy to istotny punkt dnia dla pracownika. Dbając o wellbeing coraz częściej oferowanym benefitem pracowniczym przez firmy jest dofinansowanie posiłków w pracy. Rosnąca popularność zdrowego odżywiania sprawia, że coraz więcej osób przywiązuje wagę do prawidłowego bilansowania posiłków i jakości spożywanych potraw. Zdrowy styl życia przestaje być tylko modny, staje się powszechnym standardem.
Zdrowy pracownik = zdrowa firma
- Korzyści dla pracodawcy:
– przerwa w pracy pozwala na zwiększenie zadowolenia i efektywności pracownika. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zapewnienie wartościowego posiłku w pracy może przyczynić się do zwiększenia wydajności pracownika o nawet 20%.
– przywiązanie i identyfikacja pracownika z firmą, która buduje wizerunek dobrego pracodawcy
– zaplanowana przerwa w pracy pozwala na organizację pracy zespołu
– oszczędność czasu – pracownicy nie opuszczają miejsca pracy, posiłki dostarczone i spożywane na terenie firmy w trakcie przerwy na lunch
– integracja zespołu, poprawa komunikacji oraz budowanie relacji wśród współpracowników
– korzystanie z ulgi ZUS na dofinansowane posiłki
– zintegrowanie z systemem księgowym platformy pozwala na zarządzanie rozliczeniami w prosty i przejrzysty sposób
- Korzyści dla pracownika:
– dostęp do pełnowartościowego posiłku w trakcie pracy
– przerwa na lunch w pracy pozwala na odpoczynek i regenerację
– oszczędność czasu – brak planowania i przygotowania posiłku do pracy
– dofinansowanie posiłków stanowi dodatek do comiesięcznego wynagrodzenia – benefit pracowniczy
Z myślą o potrzebie zapewnienia stałego dostępu do zamawiania pełnowartościowych posiłków dla pracowników powstała platforma e-Lunch.
– współpraca z lokalnymi restauracjami, których oferta dostosowana jest do potrzeb firmy
– zamawianie posiłków w prosty i szybki sposób
– możliwość korzystania z aplikacji z dowolnym miejscu i czasie, gdyż platforma dostępna jest w chmurze, dzięki czemu można korzystać z niej na dowolnym urządzeniu
Organizacja przerwy lunchowej
Podsumowując organizacja przerwy obiadowej w pracy to ważny aspekt mający bezpośredni wpływ na samopoczucie pracownika. Co więcej, zapewnienie mu dostępu do posiłku procentuje jego zwiększoną efektywnością. Wprowadzając benefit dofinansowane posiłki – zyskujemy zaufanie pracownika. Dzięki platformie do zamawiania posiłków e-Lunch proces wdrożenia jest szybki i bezpłatny.
Jak wiadomo od już bardzo dawna w każdym zakładzie pracy istnieją pojęcia takie jak czas pracy, system zmianowy, nadgodziny, urlop oraz przerwa.Przerwa w pracy to okres czasu podczas zmiany, w którym pracownik może wziąć wolne od swoich zajęc. Jest to rodzaj przestoju w którym pracownik ma czas na odpoczynek.
Istnieją różne rodzaje przerw, przerwy na posiłki, przerwy na kawę/herbatę lub przerwy na lunch.
Zwykle wynoszą od dziesięciu minut do jednej godziny. Ich celem jest umożliwienie pracownikowi regularnego spożywania posiłków w ciągu dnia pracy. W przypadku typowej pracy dziennej jest to lunch, ale może się różnić w przypadku osób które pracują w systemie zmianowym. Przerwy obiadowe pozwalają na uzupełnienie energii pracownika.
W ciagu dnia pracy przewidywane są przerwy ;
przerwa na śniadanie
przerwa obiadowa
Przerwa w pracy na posiłek
Każdy pracownik zatrudniony na umowę o pracę, który pracuje w wymiarze czasu pracy minimum 6 godzin dziennie, ma prawo do nieprzerwanej, 15-minutowej płatnej przerwy w pracy, która jest wliczana do czasu pracy.
Przerwa śniadaniowa
Tym mianem określa się najczęściej wspomnianą wyżej przerwę 15-minutową, choć w praktyce może ona być przeznaczona na spożycie dowolnego posiłku. Czas przerwy śniadaniowej może zostać przez pracodawcę wydłużony. W czasie trwania przerwy 15–minutowej, pracownik nie powinien opuszczać zakładu pracy. Przerwa śniadaniowa w pracy 8 godzin trwa również 15 minut.
Pracownicy pracujący w innych niż 8-godzinny systemach czasu pracy, często pytają o to, ile przysługuje przerwy na 12 godzin pracy (lub 10 godzin). Niestety, Kodeks Pracy określa jedynie minimalną ilość czasu pracy, jaka uprawnia do przerwy. Jeśli praca trwa dłużej niż standardowe, pełnoetatowe 8 godzin (np. 10 godzin, 12 godzin), dodatkowa przerwa w trakcie pracy nie przysługuje pracownikowi.
Przerwa na lunch a czas pracy
Zagraniczne korporacje wprowadziły do Polski modę na dodatkową przerwę w czasie pracy – przerwę na lunch. Jak długo może trwać taka przerwa pracownicza i jak ma się do przerwy na lunch Kodeks Pracy?
Według art. 141 § 1 Kodeksu Pracy pracodawca ma prawo do wprowadzenia jednej przerwy niewliczanej do czasu pracy. Kodeks Pracy czas przerwy określa na maksymalnie 60 minut, ale może ona być krótsza. Przerwa ta jest przeznaczona na spożycie posiłku bądź załatwienie spraw osobistych. Informację o przerwie zapisuje się w umowie o pracę bądź regulaminie pracy. Jest to bezpłatna przerwa w pracy.
Taka regulaminowa przerwa w pracy, może być łączona z przysługującą pracownikowi 15-minutową przerwą (ale nie musi). Pracodawca może również ustalić określone godziny, a których pracowników będzie obejmować taka przerwa obiadowa w pracy. Na przerwie pracownik może robić co chce, ma też prawo opuścić zakład pracy.
Jeśli pracownik nie chce takiej przerwy, może napisać wniosek do pracodawcy z prośbą o wyłączenie go z obowiązku posiadania dodatkowej przerwy, ale pracodawca nie musi się zgadzać.
Przerwy w pracy wyjdą z korzyścią dla pracownika, ale także dla firmy! Sprawdź!
Jak to działa?
Pracownicy firm dzięki platformie zamawiają posiłki w prosty i szybki sposób.
Multidostępność aplikacji umożliwia dostęp do platformy w dowolnym miejscu i czasie.
Stona WWW
Aplikacja mobilna
Kiosk z panelem dotykowym
Restaurator umieszcza swoje menu w systemie
Prosta, intuicyjna aplikacja dostępna na każdym urządzeniu
Wprowadzenie menu w interaktywnym kalendarzu
Dostosowanie oferty menu do potrzeb klienta – rodzaju oraz cen posiłków
Ustalenie indywidualnych warunków handlowych dla każdej z firm
Pracownicy zamawiają posiłki z oferty restauracji w prostych 4 krokach
Restaurator realizuje zamówienia i dostarcza posiłki w przerwach lunchowych firmy
Posiłki dostarczane są w dniu dostawy
Są świeże, ciepłe i smaczne – lokalni restauratorzy dbają o ich jakość i zapewniają dostęp do szerokiej oferty menu
Punktualne dostawy we wskazanych godzinach
Możliwość wyboru kilku godzin dostawy determinowanych przerwą lunchową pracowników – np. 1wsza zmiana dostawa na 12:00, 2ga zmiana dostawa na 14:00
Dostarczenie posiłków w określone miejsca w firmie
Możliwość wskazania różnych miejsc dostawy np dostawa do biura, magazynu, na produkcję
Posiłki przewożone w thermoboxach
Dzięki czemu spełniają kryteria długotrwałego zachowania ciepła potraw
Potrawy opisane etykietą
Na których widnieje imię, nazwisko oraz nazwa posiłku – raporty pozwalają na szybką weryfikację zamówień oraz zapobiega pomyłkom
Wydawanie posiłków w przerwach lunchowych
Posiłki wydawane są podczas zorganizowanych przerw w pracy
Przejrzysta forma rozliczeń dla firmy i restauracji
Zarządzanie rozliczeniami za zamówienia na określonych warunkach handlowych
Czas rozliczenia płatności za zamówienie
– Przed dostawą
– Po dostawie
Możliwość dofinansowania
– dofinansowanie 100%
– dofinansowanie częściowe
– bez dofinansowania
Metody płatności
– gotówka
– karta
– przelew
– szybka płatność online (Tpay)
Zainteresowała Cię nasza oferta?
Zapraszamy do kontaktu!
Zadźwoń : + 48 502 354 087
Napisz: info@e-lunch.pl